HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

A részvénytársaság művészete

2019.07.18. 10:10 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Az alábbi bejegyzés teljesen a fantázia szüleménye, minden hasonlóság bármilyen valós eseménnyel, személlyel kizárólag a véletlen műve. Feltételezzük, hogy tehetséges, törekvő fiatal hölgy vagyok, aki szeretne pénzt szerezni. Mondjuk, hogy vannak jó kapcsolataim is. Hogyan tudnék igazán sok pénzt keresni kreatív módon? Mondjuk bevásárolok olcsón egy tőzsdei cégbe, amelyik csődközelben, vagy rossz állapotban van.

Lássuk az előnyöket:

 

  • tőkeáttét: viszonylag kevés pénzből komolyabb tulajdoni hányadot szerzek, amivel utána az egész céget mozgatom. Ha elég elaprózódott a tulajdonosi szerkezet, akkor a többiek úgyse szólnak bele az irányításomba. Esetleg beszervezek pár barátot, együtt aztán tényleg viszünk mindent.
  • közbeszerzés: van most már egy nyitott részvénytársaságom, ami a legprudensebb dolog a világon. Ennél nyíltabb dolgot el sem lehet képzelni. Na, egy ilyen tőzsdén jegyzett társaság már kaphat szép közbeszerzést. Bocsánat, én egy független cég vagyok, nem vagyok senkinek a senkije, nincs itt semmi látnivaló.
  • árfolyam és cégérték: van most már nekem egy tőzsdei cégem, a közbeszerzések elkezdtek csordogálni, de ugye pénzt is kellene keresni. Szólok mondjuk a haveromnak, hogy Józsi, kezdjünk már el egymással kereskedni, adjunk és vegyünk egymástól részvényeket egyre magasabb áron. Adok neked száz részvényt tíz százalékkal magasabb áron, aztán visszaveszem tőled. Így nullán vagyunk, de a cégem tíz százalékkal értékesebbnek tűnik. Meg aztán hátha ráharap valamelyik balek, vagy egy algoritmus, és elkezdi venni. Majd akkor belengetünk valami hírt is és máris igazolt lesz a várakozás. Aztán magasabb áron eladunk balekoknak, így nyertünk sokat és mondjuk mégse nyerjük meg a közbeszerzést, visszaesik az árfolyam. Ekkor vehetünk újra és mégis megnyerjük azt a közbeszerzést. A lényeg, hogy feldumálhatom a cégértéket. Egy nagy értékű cégre már könnyen kapok hitelt stb.
  • jutalom: Józsit a barátommá akarom tenni, szólok neki, hogy bejelentés lesz, vegyél részvényt, senki se fogja megtudni, hogy én szóltam, de majd add el időben. Józsi ezért nagyon hálás lesz. Hát nem intelligensebb, mint egy Nokiás boríték?
  • készpénz: hiába van egy jó céged, szép árbevétellel és szép nyereséggel, sokan belefutnak abba, hogy nem tudnak időben kiszállni belőle, nincs egy értelmes örökös, nincs megfelelő vevő… egy tőzsdei részvénytársaság likvid, bármikor csökkentheted és növelheted a tulajdoni hányadod, gond nélkül tovább léphetsz…

 

A tőzsde honlapján jópofa összefoglaló adatok vannak a cégekről. Nézzünk például a Masterplastot: https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$issuer/3386

  • kapitalizáció (a cég értéke): 10,5 milliárd forint
  • P/BV (a cég egyik értékeltségi mutatója, ha magas a szám, akkor drága, ha alacsony, akkor olcsó): 1,0662
  • árbevétel (https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$issuer/3386 ): közel 30 milliárd
  • adózott eredmény: közel egy milliárd forint. Jellemzően az adózott eredmény 6-8-szorosa szokott lenni a cégérték, kivéve persze például, ha nagy növekedés előtt álló cégről beszélünk

 

Összességében a Masterplast egy korrekt (árazású) vállalatnak tűnik.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkibiadesz.blog.hu/api/trackback/id/tr914968942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása