HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

Jesszusom, ezek kicsinálják Putyint?

2014.08.06. 12:35 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Már az első mondatban szögezzük le, hogy szerzőnknek annyi rálátása van a gazdasági-politikai döntésekre és folyamatokra, mint egy egyszeri Blikk olvasónak az Isteni színjáték szimbólumrendszerére. Semennyi. Szóval ilyen komolysággal érdemes továbbolvasni ezt a kis irományt. Akinek meg nincs humora, az nézegessen Adam Sandler filmeket.

Vissza a témához: ahogyan Dantéban a száműzetés (meg a hallucinogén anyagok), bennem is egy személyes negatív élmény vezetett a megismeréshez. Ez pedig esetemben az olaj és DAX (német tőzsdeindex) long pozícióin (áremelkedésben bíztam) realizált totális (bár várható) bukásom. A német tőzsdeindex emelkedésében technikai okok miatt bíztam (korábban az amerikai pénzpumpa miatt sem reagált igazán az ukrán-orosz válságra), az olajár emelkedésben pedig pontosan a válság lehetséges eszkalálódása miatt bíztam. Erre a német index pár hét alatt 10%-ot esett, az olajár pedig 5%-ot.

És itt eszembe jutott a spekulásnok Atyaúristenének, Soros Gyuri bácsinak (kinek mi vallása, nekem Gyuri bácsi – remélem megszán ismét az elbukott forgótőkémmel...) már jóval korábban tett kijelentése, miszerint az olaj árának lenyomásával lehetne Putyinra kemény csapást mérni (http://www.portfolio.hu/gazdasag/soros_gyorgy_elarulta_hogy_lehet_megfekezni_putyint.197112.html). Ez volt az egyik jel.

A másik jel, hogy belenéztem valamelyik országos csatorna hírműsorába, miszerint orosz túristák tízezrei rekedtek külföldön utazási irodák csődje miatt, amit többek között az orosz rubel leértékelődése miatt szenvedtek el. Valóban, az orosz rubel az elmúlt időszakban jelentős leértékelődésen van túl. Márpedig az importért euroval és dollárral kell fizetni (valaki bemutathatná az orosz gazdaság export-import szerkezetét).

 

A harmadik jel az volt, hogy az eszközárak szárnyalását jelentős részben segítette a laza amerikai monetáris politika, az alacsony kamatláb és a pénznyomtatás. Ezek lassításáról már korábban is volt szó, de mindezidáig nem volt túl sűrgős. Aztán hirtelen egyre közelebb hozták a QE kivezetését és a kamatemelést. Ennek egyik következménye, hogy a pénz visszaáramlik az Egyesült Államokba, lenyomva a peremvidék eszközeinek árfolyamát: értsd egyre erősebb lesz a dollár, egyre olcsóbb az olaj. Nem is kell nagyon odatenni magukat, egyszerűen csak előbbre hozzák az amúgy is betervezett intézkedéseket, de az időzítés különösen fontos és a váratlanság is. Esik 10 vagy 20%-ot a DAX? Na és? Majd visszamegy az árfolyam. Enni nem kér, nem kell most realizálni a veszteséget. Esik 5-10%-ot a rubel és 5%-ot az olajár? Igen, ez is visszamehet majd, de ha éppen most kell az orosz államnak kifizetnie egy nagyobb törlesztőrészletet, akkor az kellemetlen, mert realizálja a veszteséget azonnal.

Az összehangoltság azért is nagyon fontos, mert éppen eddig az EU és USA között dúlt a laza kis árfolyamháború a dollár mesterségesen alacsony szinten való tartásával. Most viszont egy-két hónap alatt több, mint 4%-ot erősödött a dollár. Vagyis a címben említett „ezek” alatt az EU és USA összehangolt intézkedését értem: egy kis belengetett korai kamatemeléssel helyreáll az EUR/USD árfolyam és kicsit lelankad az eszközár-buborék, esik az olajár és az aranyár, ami két oldalról is kedvezőtlenül érinti az orosz gazdaságot, nem beszélve a kiáramló tőkéről és a hadiállapot miatti termelés-kiesésről, költségekről. Negyvenezer katona állomásoztatása biztos belekerül több tízmillió dollárba havonta és mit nyerhet cserébe Oroszország? 17 millió négyztekilométer mellé még 20-30 ezret, 150 millió ember mellé még párat meg néhány ipari üzemet – de a terméket el is kell adnia.

Az elhúzódó válságot Európa is igencsak megérzi, legkisebb hatással talán az USA gazdaságára lesz. Persze a nyilatkozatháborúk és a játékelméleti stratégiák oroszországi gyárak államosításáról, hadseregek határátlépéseiről, politikai blöffökről még elhúzódhatnak egy darabig, csak aztán senki ne lepődjön meg egy hirtelen összeomlástól (implosion), mint ami a csillagháború kifutásakor a szocilaista rendszerek váratlan és gyors belső összeomlásakor történt. Vagy Oroszország dobhatja lapjait és hagyja a fenébe az ukrajnai kalandot.

A helyzet érdekes és sajnálatos következményekkel járhat kis hazánk számára is, véget érhet az általam kegyelmi állapotnak nevezett ingatag gazdasági kilábalás, amit az alacsony forint kamatkörnyezet és viszonylag békés EURHUF árfolyam melletti szolíd, EU-s pénzekből megtámogatott gazdasági növekedés és nem romló államadósság jelent. Az orosz piacra exportáló (húsipari) cégek és több ezer-tízezer munkavállaló máris saját bőrén érezheti a válságot, de ha az USA kamatemelése miatt hirtelen begyengülne a forint (ki a fene akarna magas USA kamatok mellett bizonytalan magyar állampapírokat venni minimálisan magasabb kamatért) és a jegybank kamatemelésre kényszerülne, akkor máris szívás lesz és ugrik az államadósság, kiigazítás kell, esik a forint, nem lesz devizaadós mentés és oda a növekedés. Vagy lesz adósmentés csak sokkal jobban a zsebükbe kell nyúlni a bankoknak/államnak, de nem elsz gazdasági növekedés. Márpedig szerintem ezek az általam is támogatott Orbáni rendszer alappillérei (meg a foci, mint népsort) és támogatottságának fundamentumai. Ha ezek romlanak, a támogatottság is csökkenhet. Szóval én sok szerénységgel és óvatosan lavírozva csinálnám a politikát.

 

23 komment

Invokáció / Tavaszköszöntő

2013.03.27. 11:02 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Küldöm ezt a kis szonettet azoknak, akinek hozzám hasonlóan már elegük van a télből:

 

Ó Múzsa, tűzben izzó csókjaiddal

kínnal telt lelkünk felperzselni vágyjuk,

hogy önmagát emésztő eksztázissal

égő máglyává korbácsold fel lázunk. 

Ébredj fel, rút világ fenséges dísze,

s a hosszú undok tél fagyott virágát

üde ajkad friss harmatával hintse,

könnyű tavasszal fűszerezd magányát!

 Zengd szférák énekét, zengd édes hanggal,

s mint rút testéből Marszüászt kivontad:

oly nyers erővel, oly nyers vad haraggal

szóljon szent himnuszod s dalom kibontsad!

Ó Múzsa, oldd le nyelvemről a gátat,

s nagy Apolló te adj dalomnak szárnyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz szonett múzsa

Lakástakarék-pénztárak (LTP) államosításáról

2012.04.11. 07:00 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Az állam államosítaná a babakötvényeket: 

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/10/a_kormany_a_babakotvenyt_is_allamositana/ . Miről is szól röviden a babakötvény történet? Van egy nagyon korrekt kezdeményezés, miszerint minden újszülött gyermek után ad az állam egy fix összegű támogatást (jelenleg 42 500 forint), amelyet egy elkülönített számlán kamatoztatnak a gyermek 18 éves koráig. Ezt az összeget a szülő is kiegészítheti rendszeres befizetésekkel (ezen befizetéseket az állam további 10%-kal évi maximum 6 ezer forinttal egészíti ki), ami 18 év alatt csinos kis megtakarítást jelenthet. Több banknál is elérhető ez a szolgáltatás, általában 5% körüli kamatokkal és nulla forintos számlavezetési díjjal - nem keresik tehát szét magukat a bankok rajta. Azzal, hogy az állam magához ragadja ezeket a megtakarításokat, a számítások szerint 75 milliárd forintot kezelhet. Ez éves szinten durva becslés alapján 2% kamatmarzzsal számolva 1,5 milliárd forintot húz ki a bankok zsebéből. Kérdés persze, hogy az állam milyen kamaton fogja kamatoztatni ezt az összeget és hogy a meglévő megtakarításokat veszi-e magához, vagy csak az új befizetéseket.

Ami viszont már régebben szöget ütött a fejemben, hogy miért nem inkább a lakástakarék-pénztárakhoz (LTP) nyúl az állam? Ha már lúd, legyen kövér.

106 komment

Merre rakoncátlankodott Rakonczay?

2012.03.27. 16:54 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Most, hogy végre szerencsésen megkerült Rakonczay Gábor, akinek eltűnése, majd váratlanul szerencsés előbukkanása sokáig vita tárgy lesz (mindenesetre ha tényleg megcsinálta – és amit őszintén remélek is-, akkor a legnagyobb elismerésem), végre lehet poénkodni is azon, hogy merre rakoncátlankodott  (olcsó szóvicc) az elmúlt pár hétben. Mivel senki nem karolta fel a témát, kénytelen voltam magam is tollat, izé paintbrush-t ragadni, hogy egy kicsit szabadjára engedjem Subba-szintű grafikai tehetségemet az irodai alap-Windows programok igen szűk lehetőségei között. Lehet utánam csinálni, Gábornak pedig gratulálunk!

298 komment

Beteg volt-e Széchenyi? (Széchenyi Naplója 1832. április 25-től 1843. szeptember 1-ig)

2012.03.15. 10:29 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A Napló személyes írás. Egy személyes írásból levont következtetések szintén személyesek lesznek. Az én következtetésem pedig az, hogy Széchenyi mentálisan beteg volt. 

Merész kijelentés ez legnagyobb magyarról (és nem csupán frázisok szintjén tartozott a legnagyobbak közé), de aki valaha olvasta Széchenyi Naplóját, ezt a számomra nagyon kedves kor- és jellemdokumentumot, annak talán nem ismeretlen vagy idegen ez a következtetés. A könyvet megszakításokkal olvasom, talán nem is lehetne egyszerre átolvasni ennyi oldalt, amikor végére érek egy-egy szakasznak, akkor jobb esetben írok egy kis összegzést, rosszabb esetben túlságosan soká nyúlok hozzá megint a könyvhöz és már nem emlékszem az olvasottakra; de ha a legutóbb olvasott szakaszról szerzett benyomásomat kellene röviden összefoglalni, akkor ez a betegség szó lenne. Amikor legutóbb letettem a könyvet, az egyik első dolgom volt a google-ban a „beteg” és a „Széchenyi” szavakra rákeresni és lám: http://www.matud.iif.hu/2010/12/06.htm

31 komment

Békekölcsön

2011.11.14. 12:20 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Békekölcsön: melyik középkorú vagy idősebb ember ne emlékezne erre a rossz szájízű soha vissza nem kapott kölcsönről, amit a nagyszüleink fizettek az állam felé az ötvenes években (http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9kek%C3%B6lcs%C3%B6n )? Nekem kicsit a békekölcsön termékhez hasonlít a magán-nyugdíjpénztárak államosítása, amikor is szépen elveszik amit összegyűjtöttem, aztán majd egyszer talán kamatostul visszakapom.

96 komment

Figaro teltházassága

2011.11.09. 10:19 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Hogy egy olyan gyenge szóviccel éljek, aminek a leírása után magam is elszégyellem magam, azt mondhatom, áll a bál az operában. Az opera szóra persze a legtöbb olvasó legyint, hiszen ennél halottabb műfaj nem igazán létezik és a feltámasztása is legalább annyira lehetetlen, mint Erdélyt színmagyarrá tenni.

Az opera maga is egy hatalmas kompromisszum, hiszem az ember vagy énekel, vagy játszik, a kettő ritkán megy egyszerre. Aztán operát sem nagyon írtak az elmúlt 50 évben (amiket meg írtak azok pedig korántsem szolgálnak olyan tömegigényeket, mint Verdi vagy Puccini darabjai), aki tehetséges zeneszerző az pedig vagy filmzenéket ír, vagy musicaleket vagy popslágereket.

6 komment

A trójai faló

2011.10.27. 08:40 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Menjenek a picsába a görögök. Csak így, röviden. Ki kell írnom magamból. Reggel hallgattam a híreket a rádióban, hogy megmentették a görögöket, nagyságrendileg 100 milliárd euro (nagyjából 140 milliárd USD) értékben írnak le adósságokat jellemzően a bankok.

176 komment · 1 trackback

Hungarománia

2011.08.30. 10:25 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Szeretem Magyarországot. Imádom Erdélyt. Nosztalgiával gondolok a régi nagy Magyarországra. A románokat nem szeretem különösképpen. Azt javaslom, hogy egyesítsük Magyarországot Romániával.

29 komment

Kockázati kérdések a lakáshitelesek témakörhöz

2011.08.18. 16:47 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Nem vagyunk kockázati szakemberek, banki kérdésekben sem vagyunk túlságosan otthon, de devizahitelesként azért mégis lenne néhány felvetésem amivel lehetne javítani a helyzetünkön és a nálam nagyobb szakértők meg talán elmondják, miért nincs igazam...

Szerencsére egyre több kezdeményezés születik, leginkább kormányzati szinten (okos és kevésbé szerencsés megoldások egyaránt), szóval bízom benne, hogy egyre több jó javaslat is fog születni.

116 komment · 1 trackback

Lomtalanítás Zuglóban

2011.07.18. 05:49 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Holnap lomtalanítás lesz nálunk Zuglóban. A Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat kulturáltan ki is postázta a tennivalókat már jó pár hete, így mindenkinek van elég ideje átgondolni mitől és hogyan akar megszabadulni.

Szólj hozzá!

Egy nemzet születése (Széchenyi: Napló 1822. február 5. - 1825. december 31.)

2011.03.19. 22:36 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Van néhány olyan könyv az ember könyvtárában, amelyek a könyvtár gerincét alkotják, mintegy szellemi alapját. Van néhány könyv az ember életében, amiket mindenképpen el kell olvasnia. Van néhány olyan könyv, amelyet egy szellemi embernek ahhoz, hogy meghatározza maga helyét a világban, el kell olvasnia.Van néhány olyan könyv, ami tartást ad az embernek a legelkeseredettebb időkben is. Illetve van néhány könyv, amit magyarként el kell olvasni.Széchenyi Naplója nem mindig könnyű olvasmány, de számomra ilyen könyvvé kezd válni.

1 komment

Vegyes érzelmek (avagy fél-gasztronómiai kaland az elegáns étteremben a megalkuvó kicentizős sznob és az amerikai fogyasztói magatartással felvértezett kishúggal)

2010.12.31. 11:54 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Alkalomadtán szeretek elegáns étterembe járni (a barátnőmmel ellentétben, aki mindig feszeng az ilyen helyeken), ahol elvileg kimagasló konyhaművészettel és minőséggel lehet találkozni, ezért amikor 5 év után hazalátogatott a húgom Los Angelesből, gondoltam nagyvonalú leszek és a hármasban betérünk a  szeptemberben nyílt Mix étterembe (http://www.portfolio.hu/premium/szeptember_17-en_megnyitja_kapuit_a_mix_club-bar.137983.html), hogy együnk valamit. Az étterem rész kellemesen szellős volt, néhány kisebb asztaltársaság vacsorázott az asztaloknál.

1 komment

Bosznia

2010.10.05. 12:52 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Ha most kinézek az irodánk ablakán, vagy a nyitott ablakon keresztül kiszagolok a levegőbe, csak hideget és lomha őszi időt érzek a bőrömön, ezért is gondoltam, hogy egy kicsit felfrissítem nyári emlékeimet.

Idén nyáron egy kicsit alacsonyabb költségvetésű nyaralást terveztünk be asszonnyal, ezért saját autóval egy kisebb Balkán túrát tettünk Boszniába, Montenegróba és Dél-Horvátországba. Valamennyire azért vagány dolog úgy utazni, hogy nem hagyjuk el a Monarchia területét.

2 komment

Napló 1814. július - 1822. február 3.

2010.08.19. 09:15 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Sajnos mindig csak jelentős késéssel tudok rövid bejegyzéseket tenni olvasmányaimról, ami szükségszerűen ahhoz vezet, hogy az eredetileg érdekesnek, megemlítendőnek és közlendőnek szánt gondolatoknak csak tört részét tudom leírni.

Mindenesetre emelkedjünk felül ezen a problémán és nézzük meg, mi maradt meg emlékezetünkben e kétségkívül érdekes kordokumentumból.

Széchenyi a Naplót 1814-ben kezdte el írni, 23 évesen. Mint azt a korábbi bejegyzésben és kommentekben jeleztük, az eredeti anyagnak csak mintegy egyharmada áll rendelkezésünkre, mert az anyag jó részét egyrészt maga Széchenyi húzatta ki, egy részét személyi titkára húzta ki, hogy a későbbiekben kedvezőbb színben emlékezhessünk szerzőjére, egy része eltűnt, egy része megsemmisült, a maradékot pedig a szerkesztők vágták meg.

Szólj hozzá!

Széchenyi Naplója

2010.07.23. 09:09 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A minden tekintetben nagyszerű József és testvérei után egy Toni Morrisonon (Paradicsom) és egy Harold Pinter drámaköteten rágtam át magam, majd ismét nagy fába vágtam a fejszémet: Széchenyi István Naplójának olvasásába.

2 komment

220 felett

2010.06.30. 15:14 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Számlavezető bankomban már napok óta 220 forint felett van a svájci frank jegyzése (eladási árfolyam), ez engem a törlesztőrészleteimen keresztül súlyos tízezer forintokkal sújt, de hát egyelőre kitartunk.

Mivel ez valamennyire kultúrblog, ezért engedjék meg a kedves olvasók, hogy egy eddig még feltáratlan dimenzióból közelítsem meg a magyar devizahitelesek mostani nehézségeit, mégpedig egy olyan váteszi nézőpontból, akik már több évtizede megénekelték a mostani helyzetet:

http://www.youtube.com/watch?v=tF6IRagBeXA

Csak néhány idézet a dalszövegből:

1 komment

Magyarvista

2010.06.04. 11:53 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Képek: http://picasaweb.google.com/111458038907280244664/Magyarvista#

 

Régi adósságomat szeretném törleszteni ezzel a kis poszttal. Legutóbb újévkor voltunk Magyarvistán, egy Istentiszteleten vettünk részt (ami egyébként nem szokásunk) Erdély Kalotaszeg régiójának keleti csücskében, nagyon közel a Mezőség kultúrtájhoz. Erdélyben járva két olyan jelenséggel találkozom mindig örömmel, amihez nem nyugatra kell utazni: a vendégbarátsággal és az érintetlenséggel. Rengeteget lehetne írni és írtak is mind a Mezőségről, mind Kalotaszegről, én most egyetlen kicsi falunak egyetlen kicsi épületéről írnék és annak is a gazdájáról.

Szólj hozzá!

Májusünnep újratöltve

2010.05.06. 12:02 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Az Operaház május 11-én és 13-án színpadra tűzi Verdi Don Carlos operáját, nemzetközi szereposztással (ez esetben világsztárokkal) a Májusünnep keretében.

 

„- Valami csodálatosat olvastam, valami nagyszerűt... - mondta neki.

Együtt mentek, és közösen eszegéltek egy zacskó gyümölcscukorkát, amit Iwersen szatócsnál a Mühlenstrassén tíz pfennigért vásároltak.

- El kell olvasnod, Hans, tudniillik Schiller Don Carlos-áról van szó... Ha akarod, kölcsönadom.”

Thomas Mann: Tonio Kröger

Szólj hozzá!

József és testvérei _0426

2010.04.26. 17:25 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

József az első verembe eséséhez hasonlóan ismét verembe vettetik, mivel „ismét túlságosan messzire ment abbeli vágyában, hogy az embereket „meghökkentse”, szeretetreméltóságának hatását, aminek örvendeni s amit Isten nagyobb dicsőségére kihasználni és növelni jó joga volt, ismét könnyelműen engedte elburjánozni, veszedelmesen elfajulni és feje fölé nőni”.

Szólj hozzá!

Jordánia beszámoló

2010.04.13. 12:22 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Fényképek http://picasaweb.google.com/111458038907280244664/Jordania#

Az ember általában jobban megbecsüli azokat a dolgokat, amik nem hullanak az ölébe könnyedén. Én is így voltam a jordániai utazásommal, amit végül is harmadszori nekifutásra sikerült megvalósítanom.

3 komment · 1 trackback

József és testvérei _0406

2010.04.06. 15:19 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A Bibliában csupán egyetlen mondat [Mózes 39.7] említi Mut-em-enet szerelmi őrületét, amelynek mintegy tetőpontjaként így szólt Józsefhez: „Ezek után az történt, hogy Józsefre szemet vetett urának a felesége, és ezt mondta: Hálj velem!”

Szólj hozzá!

József és testvérei _0401

2010.04.01. 17:03 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

József szolgálatának hetedik évében amidőn „hét esztendő telt el álomban s ébrenlétben, gondolkodásban, érzésben, cselekvésben és történésben, amint a napok teltek, azaz: se nem gyorsan, se nem lassan, hanem éppen csak teltek-múltak, és huszonnégy éves lett korra”, József szemlátomást egyiptomi lesz, mind alkatilag, mind szokásilag, mind beszédét tekintve, a ház „szája”, ékes beszédének köszönhetően.

Szólj hozzá!

József és testvérei _0329

2010.03.29. 12:58 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Jó régen szóltam már a kedves olvasóhoz és megint csak kapkodva tehetjük, hiszen egyrészt sokat is olvastunk az elmúlt időszakban, másrészt jordániai és kapcsolódó élményeink is papírra kívánkoznak, harmadrészt pedig munkám is elfoglalttá tesz, negyedrészt pedig lusta vagyok.

Szólj hozzá!

József és testvérei _0309

2010.03.09. 16:42 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Ma este egy hétre Jordániába utazunk, így egy kis időre megszakítom az olvasást. Józsefet kiemelik a szolgák közül, több fontos feladatot is kap, előbb testi és szellemi táplálékkal szolgál urának, mint étkeztető szolga (személyes felszolgáló), majd felolvasó. De a leglényegesebb, hogy Mont Kav kezdi betanítani a gazdálkodásba, a számvevésbe és hamarosan önállóan és sikeresen kereskedelmi utakra is indul.

Innen folytatjuk valamikor.

Szólj hozzá!