HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

Óriáspandát Budapestre

2017.11.20. 15:29 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A bécsi állatkert egyik különlegessége az Óriáspandák. A világon mindössze 25 állatkertben találhatóak meg ezek az állatok, Európában többek között Ausztriában, Skóciában és Belgiumban. Mindegyikük a kínai állam tulajdonát képezi, 10 évre adják kölcsön őket, mintegy évi 1 millió dollárért, az esetlegesen születendő bocsokra is a kínai állam tart igényt (https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_pandas_around_the_world ). Mindenhol szenzációnak számít a jelenlétük, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ha már keleti nyitás, meg kínai propaganda, meg panda diplomácia, akkor nálunk miért nincsenek? És vajon mekkora látogatószám emelkedést jelentene, ha nálunk is lennének? Azon állatkertek, ahol van Óriáspanda, a belga Pairi Daiza Állatkertnek mintegy évi 1.7 millió látogatója van, a berlini Állatkertnek mintegy 3,3 millió, az edinnburgh-inak 600 ezer.

A Budapesti Állatkertnek mintegy évi 1 millió látogatója van (https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%91v%C3%A1rosi_%C3%81llat-_%C3%A9s_N%C3%B6v%C3%A9nykert), a bécsi schönbrunninak nagyjából kétszer ennyi (https://hu.wikipedia.org/wiki/Sch%C3%B6nbrunni_%C3%81llatkert). Előbbi területe közel 17 hektár, több, mint 10 ezer egyeddel, utóbbi területe 17 hektár, és mintegy 4600 egyed található benne. Ezen statisztikák alapján a hazai nagyobbnak, és egyedekben gazdagabbnak tűnik.

Azt nem mondhatjuk, hogy feltétlenül a pénz lenne az akadály. A Budapesti Állatkert mintegy 25 milliárd forintnyi támogatással megturbózott fejlesztésből tervezi létrehozni a Pannon Park és Meseparkot (http://www.zoobudapest.com/rolunk/fejlesztesek/pannon-park-es-mesepark ), egyes források alapján akár 500 ezer extra látogatót várnak ettől a fejlesztéstől (http://epiteszforum.hu/biodom-es-magyar-diznilend-grandiozus-csaladi-elmenypark-lesz-a-kibovult-allatkertbol). 25 milliárdért 500 ezer extra látogató.

Jóval olcsóbb lenne a pandák bérlése, ha kisebb látogatószám emelkedéssel is járna. Ha már úgyis olyan erős a keleti vonal a diplomáciánkban, szerintem jó ötlet lenne előrukkolni egy saját budapesti pandával, esetleg pandapárral. A 2800 forintos felnőtt jegyárakkal számolva (és az egyéb, bizonyára jelentős költségekkel most nagyvonalúan elhagyva) mintegy 100 ezer extra látogató esetén lenne nullszaldós a projekt, nem beszélve a dolog PR értékéről, az összeget tekintve talán szponzort is lehetne találni hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkibiadesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2913324839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása