HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

Jesszusom, ezek kicsinálják Putyint?

2014.08.06. 12:35 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

Már az első mondatban szögezzük le, hogy szerzőnknek annyi rálátása van a gazdasági-politikai döntésekre és folyamatokra, mint egy egyszeri Blikk olvasónak az Isteni színjáték szimbólumrendszerére. Semennyi. Szóval ilyen komolysággal érdemes továbbolvasni ezt a kis irományt. Akinek meg nincs humora, az nézegessen Adam Sandler filmeket.

Vissza a témához: ahogyan Dantéban a száműzetés (meg a hallucinogén anyagok), bennem is egy személyes negatív élmény vezetett a megismeréshez. Ez pedig esetemben az olaj és DAX (német tőzsdeindex) long pozícióin (áremelkedésben bíztam) realizált totális (bár várható) bukásom. A német tőzsdeindex emelkedésében technikai okok miatt bíztam (korábban az amerikai pénzpumpa miatt sem reagált igazán az ukrán-orosz válságra), az olajár emelkedésben pedig pontosan a válság lehetséges eszkalálódása miatt bíztam. Erre a német index pár hét alatt 10%-ot esett, az olajár pedig 5%-ot.

És itt eszembe jutott a spekulásnok Atyaúristenének, Soros Gyuri bácsinak (kinek mi vallása, nekem Gyuri bácsi – remélem megszán ismét az elbukott forgótőkémmel...) már jóval korábban tett kijelentése, miszerint az olaj árának lenyomásával lehetne Putyinra kemény csapást mérni (http://www.portfolio.hu/gazdasag/soros_gyorgy_elarulta_hogy_lehet_megfekezni_putyint.197112.html). Ez volt az egyik jel.

A másik jel, hogy belenéztem valamelyik országos csatorna hírműsorába, miszerint orosz túristák tízezrei rekedtek külföldön utazási irodák csődje miatt, amit többek között az orosz rubel leértékelődése miatt szenvedtek el. Valóban, az orosz rubel az elmúlt időszakban jelentős leértékelődésen van túl. Márpedig az importért euroval és dollárral kell fizetni (valaki bemutathatná az orosz gazdaság export-import szerkezetét).

 

A harmadik jel az volt, hogy az eszközárak szárnyalását jelentős részben segítette a laza amerikai monetáris politika, az alacsony kamatláb és a pénznyomtatás. Ezek lassításáról már korábban is volt szó, de mindezidáig nem volt túl sűrgős. Aztán hirtelen egyre közelebb hozták a QE kivezetését és a kamatemelést. Ennek egyik következménye, hogy a pénz visszaáramlik az Egyesült Államokba, lenyomva a peremvidék eszközeinek árfolyamát: értsd egyre erősebb lesz a dollár, egyre olcsóbb az olaj. Nem is kell nagyon odatenni magukat, egyszerűen csak előbbre hozzák az amúgy is betervezett intézkedéseket, de az időzítés különösen fontos és a váratlanság is. Esik 10 vagy 20%-ot a DAX? Na és? Majd visszamegy az árfolyam. Enni nem kér, nem kell most realizálni a veszteséget. Esik 5-10%-ot a rubel és 5%-ot az olajár? Igen, ez is visszamehet majd, de ha éppen most kell az orosz államnak kifizetnie egy nagyobb törlesztőrészletet, akkor az kellemetlen, mert realizálja a veszteséget azonnal.

Az összehangoltság azért is nagyon fontos, mert éppen eddig az EU és USA között dúlt a laza kis árfolyamháború a dollár mesterségesen alacsony szinten való tartásával. Most viszont egy-két hónap alatt több, mint 4%-ot erősödött a dollár. Vagyis a címben említett „ezek” alatt az EU és USA összehangolt intézkedését értem: egy kis belengetett korai kamatemeléssel helyreáll az EUR/USD árfolyam és kicsit lelankad az eszközár-buborék, esik az olajár és az aranyár, ami két oldalról is kedvezőtlenül érinti az orosz gazdaságot, nem beszélve a kiáramló tőkéről és a hadiállapot miatti termelés-kiesésről, költségekről. Negyvenezer katona állomásoztatása biztos belekerül több tízmillió dollárba havonta és mit nyerhet cserébe Oroszország? 17 millió négyztekilométer mellé még 20-30 ezret, 150 millió ember mellé még párat meg néhány ipari üzemet – de a terméket el is kell adnia.

Az elhúzódó válságot Európa is igencsak megérzi, legkisebb hatással talán az USA gazdaságára lesz. Persze a nyilatkozatháborúk és a játékelméleti stratégiák oroszországi gyárak államosításáról, hadseregek határátlépéseiről, politikai blöffökről még elhúzódhatnak egy darabig, csak aztán senki ne lepődjön meg egy hirtelen összeomlástól (implosion), mint ami a csillagháború kifutásakor a szocilaista rendszerek váratlan és gyors belső összeomlásakor történt. Vagy Oroszország dobhatja lapjait és hagyja a fenébe az ukrajnai kalandot.

A helyzet érdekes és sajnálatos következményekkel járhat kis hazánk számára is, véget érhet az általam kegyelmi állapotnak nevezett ingatag gazdasági kilábalás, amit az alacsony forint kamatkörnyezet és viszonylag békés EURHUF árfolyam melletti szolíd, EU-s pénzekből megtámogatott gazdasági növekedés és nem romló államadósság jelent. Az orosz piacra exportáló (húsipari) cégek és több ezer-tízezer munkavállaló máris saját bőrén érezheti a válságot, de ha az USA kamatemelése miatt hirtelen begyengülne a forint (ki a fene akarna magas USA kamatok mellett bizonytalan magyar állampapírokat venni minimálisan magasabb kamatért) és a jegybank kamatemelésre kényszerülne, akkor máris szívás lesz és ugrik az államadósság, kiigazítás kell, esik a forint, nem lesz devizaadós mentés és oda a növekedés. Vagy lesz adósmentés csak sokkal jobban a zsebükbe kell nyúlni a bankoknak/államnak, de nem elsz gazdasági növekedés. Márpedig szerintem ezek az általam is támogatott Orbáni rendszer alappillérei (meg a foci, mint népsort) és támogatottságának fundamentumai. Ha ezek romlanak, a támogatottság is csökkenhet. Szóval én sok szerénységgel és óvatosan lavírozva csinálnám a politikát.

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkibiadesz.blog.hu/api/trackback/id/tr556578711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STIRLITZ 2014.08.06. 17:22:38

A nominális GDP jelentősége: Ez egy fontos gazdasági mutató (angolul Gross Domestic Product) mely rávilágít arra, hogy egy-egy ország gazdasági teljesítménye - nemzeti jövedelme, javainak, termékeinek, szolgáltatásainak pénzbeli értéke - milyen szintet ért el adott évben. Rövid: milyen méretű egy-egy ország gazdasága. A fenti táblázat szerint az Európai Unió 2012 -ben 16,7 millió dollárt "teljesített", míg az USA esetében 16,2 millió, Kínát illetően 8,22 millió, Oroszországnál pedig alig 2 millió dollár ez a szám! (Egyébként Magyarország GDP -je 2012-ben: 125 ezer dollár volt.) Mindez két lényeges dolgot árul el. Egyrészt azt, hogy Oroszország gazdasági súlya lényegesen kisebb, mint az a szerep, melyet hadereje alapján foglal el a világban, másrészt, hogy egy esetleges gazdasági versengés (vagy embargó), netalán háborús helyzet esetén az összeomlása sokkal hamarabb következhet be az orosz államnál, mint a nyugati szövetségeknél.

Folyt.: vilagesemenyek.blog.hu/2014/08/04/a_vilag_nagy_hadseregei_fegyveres_szervezetei

Sírköves Slomó 2014.08.06. 18:14:56

Az oroszokal a külker 5%-át bonyolítjuk, az annyira nem gáz, ráadásul egyelőre nem mondták hogy kapjuk be.

A gyengülő forint (ha az euróval szemben gyengül) még jó is lehet az exportnak. Meg a turizmusnak.

Sírköves Slomó 2014.08.06. 18:16:47

@STIRLITZ: AZ EU egész biztosan nem 16,7 millió dollárt teljesített, mert azt egy középvállalkozás is kinyomja egy év alatt....

apro_marosan_petergabor 2014.08.06. 18:20:19

Én nemigen drukkolok Sorosnak. A vén gazember, aki már sok benfentes kereskedés bírósági eljárásából kihúzta magát dollármillióival, s amúgy sok kárt okozott nekünk is, pl az OTP bedöntési kísérleteivel is - miközben az öreg "humanista" taposó akna gyáraival is növelte dollármilliói számát - nem érdemli meg. Európának és nekünk is sok kárt okozott, okos ember úgy van vele, mint amit a részvénypiacon szoktak csinálni a nyerők, ha mindenki elad, akkor venni kell, hát fordítva kell csinálni, mint amit Soros mond.
A "kis tigrisek" sem kedvelték, nem véletlenül.
Másrészt Európa akkor jár jól, ha saját, s nem az USA feje után megy. Ezzel Merkel is tisztában volt, mikor kereste a megegyezést Putyinnal, az USA-tól függetlenül - és jé, közbeszólt a maláj gép lelövése...
Nekünk, Magyaroknak pedig akkor jó, ha Putyin s az USA leköti egymást, mi pedig a saját érdekeinknek megfelelően kezeljük mindkét (mindhárom - Oroszország, USA, EU) oldalt. Itt, Közép Európában.
2008 előtt már azzal foglalkozott a gatdasági világ, hogy az EURO lassan felváltja a dollárt. S jé, közbejött az USA-ból indult pézügyi válság... melyből az USA gyorsan és könnyedén jött ki, mig ma senki sem vitatja az USD meghatározó szerepét, az EURÓ szóba se jön... Ehhez persze, Töketlen, szolgalelkü, internacionalista EU vezetőkre van szükség, mint pl. majd Juncker is lesz.

Butabi 2014.08.06. 18:27:16

@Sírköves Slomó: STIRLITZ kartárs nem tette mellé a * milliót.
szóval 16,7 millió * millió vagyis 16700000000000
szal kábé ennyi.

STIRLITZ 2014.08.06. 20:25:20

@Butabi: Butabi kartársnak igaza van, elismerem! Természetesen milliószor millióról van szó, nem szimpla milliókról! 16,7 m x m! De bevallom nem ismerem a milliószor millió megnevezését! Te igen?

_most_ 2014.08.06. 20:25:52

USA gazdasága jóval erősebb, mint az oroszoké,
úgyhogy egy gazdasági háborúban nem vitás ki nyerne, remélem ebbe az oroszok is belenyugszanak és nem terelik a konfliktust egy igazi háború felé.

STIRLITZ 2014.08.06. 20:38:49

@Sírköves Slomó: Közben kiderítettem azt, ami valóban a helyi-értékeket illetően nem volt teljesen tiszta előttem. Milliószor millió azaz billió tartományban értendőek a számok. Vagyis:

- EU: 16,7 billió
- USA: 16,2 billió
- Kína: 8,2 billió
- Oroszo.: 2,1 billió

Ekkora volt az egyes gazdasági nagyhatalmak GDP értéke 2012-ben!

Tudományos libsizmus 2014.08.06. 22:31:16

@STIRLITZ:
Itt valamit nagyon elnézhettél:

"...az Európai Unió 2012 -ben 16,7 millió dollárt "teljesített", míg az USA esetében 16,2 millió, Kínát illetően 8,22 millió, Oroszországnál pedig alig 2 millió dollár ez a szám! (Egyébként Magyarország GDP -je 2012-ben: 125 ezer dollár volt.)"

Tudományos libsizmus 2014.08.06. 22:34:02

Oroszország alábecsülésébe eddig csak a japánok nem basztak rá (1905-ben). Lehet, hogy most is őket kéne megkérni. Ha nem Kínától fosnának:)

midnight coder 2014.08.07. 06:23:25

Ezt az egészet nem az oroszok szívják meg, hanem elsősorban az EU gyengébb tagállamai, Pl. mi. De az erősebbek sem sokat profitálnak belőlük, nekik is alig van ma már hazai iparuk, és a szolgáltatások nagy része is vagy Indiában van, vagy úton van arrafelé.

Az orosz gazdaságnak viszont sokkal kisebb az importfüggősége mint Pl. nekünk - energiájuk van saját, és van saját iparuk is.

Jelenleg a helyzet kb. így néz ki:
USA - van némi ipara, van energiahordozója, de importál
RU - van némi ipara, van energiahordozója, exportál
EU - alig van ipara, nincs energiahordozója
CH - van ipara, nincs energiahordozója

A némi ipar alatt azt értem, hogy a saját piacát talán el tudja látni a kínaiak nélkül is.

Ebből a fenti helyzetből nekem az tűnik logikusnak, hogy hosszú távon az oroszoknak az a jó, ha a kínaiaknak adnak el olajat. Az EU-ban pedig előbb-utóbb kurvára hideg lesz.

Másrészt, az EU-ban a gazdag tagországok jórészt nem az oroszoktól szerzik be a naftát, hanem a közel-keletről. Ahol viszont mostanság nem Putyin van, hanem az iszalmisták ami picit kellemetlenebbé válhat hosszú távon.

STIRLITZ 2014.08.07. 09:59:31

@Tudományos libsizmus: Hahó! Nem nézed a későbbi hozzászólásokat??? Már javítottam a milliókat billiókra. Különben stimmel. Olvass öcsém!

fehérfarkas 2014.08.07. 10:35:07

@_most_:
Az ukrán-orosz konfliktust nem a magyar belpolitikán keresztül kell megítélni, hogy Orbán Putyinnak a palotapincsije, és most Putyin ezért rossz, gonosz, Hókuszpók. Mert, ha a magyar belpolitika szűrőjén át nézzük, akkor mit szóljunk Gyurcsányról? Ő is tárgyalt Putyinnal, és nyitott Oroszország felé (akkor ezért 2007-ben Orbán jól le is komcsizta Gyurcsányt).

Oroszország nem akar háborút - viszont az érdekszféráját meg akarja védeni. Főleg, ha a közvetlen szomszédos országról van szó. Sőt, ráadásul olyanról, amely lakosságának kb 40%-a orosz etnikumú.

Az új puccsista ukrán kormány első intézkedéseinek egyike az orosz etnikumú állampolgárok jogainak szűkítése és az orosz nyelv betiltása (egy olyan országban, ahol az ukrán etnikumú nagyvárosi értelmiség is inkább oroszul beszélt). Putyin pedig megmondta, hogy ő nem hagyja magára az oroszokat, és megvédi őket.
Sokan csak a gazdasági számításokkal jönnek, hogy Oroszországnak ez gazdaságilag megéri-e vagy sem.
Csakhogy itt hosszútávú kérdésről van szó: Oroszország hitelességéről, hogy a Szovjetunió felbomlása utáni utódállamokban élő orosz etnikumú kisebbségek úgy érezhetik-e, hogy baj esetén az anyaország megvédi őket vagy sem. Mother Russia megvédi az oroszokat. Erről szól Oroszország szempontjából az ukrán helyzet.

Az EU és az USA szempontjából nagyhatalmi játékokról: Oroszország gyengítéséről, tönkretételének újabb megpróbálásáról.
Amerikai katonai bázisok (ez 2003-as térkép):
media.portland.indymedia.org/images/2005/05/317354.jpg
Ez meg Irán körüli katonai bázisok, de a jól látszanak a FÁK-ban levő amcsi katonai bázisok is rajta:
i.imgur.com/Rg7Ts.jpg
Ez pedig egy ironikus kép: "Oroszország háborút akar, nézzétek milyen közel tette magát a katonai bázisainkhoz!" (a térkép az Oroszország körüli NATO bázisokat mutatják, és ezzel kapcsolatos a kép alatti ironikus szöveg)
pbs.twimg.com/media/BjA_zbaCQAA6JWb.jpg:medium

_most_ 2014.08.07. 11:44:01

@midnight coder: a számok azért azt mutatják, hogy ezeket a kisebb gazdasági szankciókat is megérzi az orosz gazdaság, gyakorlatilag mindent importálnak, mert az energiahordozók exportja miatt volt pénz importra, ezért aztán nem érte meg fejleszteni az iparukat, ha csökkentik a gáz exportot Európa irányába azzal ők is nagyon rosszul járnak, kétlem, hogy bevállalnák.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2014.08.07. 11:53:11

@midnight coder: Itt hideg lesz de az oroszok meg éhezni fognak. Vagy rászoknak az üres rizs fogyasztásra. Mert keletről maximum azt kapnak és azt is aranyárban.

Oroszország örök problémája az élelmiszer volt, soha nem voltak önellátók. Nem hiába volt a SZU éléskamrája Ukrajna.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2014.08.07. 12:05:32

@fehérfarkas: Meglátásom szerint ez az egész, pusztán arról szól, hogy Putyin mint ahogy a gorilláknál szokás, jókora melldöngetést végez.

Úgy gondolta, hogy eljött az idő, hogy visszaállítsa Oroszország nagyhatalmi státuszát. Ő legyen az Új Szovjetunió megteremtője. De Oroszország végleg kiesett a nagypolitikából, csak ez Putyin személyes ambíciói (kinek nagyobb a fasza effektus) miatt nem akarja elfogadni. A hadserege és az atomtöltetű rakétái tartják ott.

Nem együtt működni akar hanem diktálni, de erre egyre kevésbé lesz képes bármely orosz vezető, ezt előbb vagy utóbb Putyinnak is be kell látnia, már ha képes még erre.

Ráadásul Putyinnak nagyon is jól jön egy kis hideg háború. Mivel az az ember drogos, a hatalom drogja fogja, ezért mindent meg akar tenni azért, hogy örökre ott maradhasson. Az semmilyen ár nem magas számára csak hatalmon maradjon (akár régi ismerősünk Sztálin). Tehát amíg az átlag embernek van kit gyűlölnie Amerika, EU, Pirézek akárkik, addig sem fog foglalkozni a nyomorral, a gazdasági lecsúszással, a belső problémákkal. Ráadásul ilyen helyzetben meg sem fordul a fejében a nagy és erős nemzet vezető elzavarása.

Egyszerű és hatásos, az ár számára meg nem drága. Hiszen nem az a lényeg, hogy 100 millió boldog orosz vezetője legyen. A lényeg, hogy neki legyen nagyobb farka és diktálhasson bármi áron, ha ezekhez milliókat kellene megölnie saját kezével. Megtenné azt is.

Ilyenek a hatalomfüggő drogosok mint történelmi elődjeik világ szerte.

Periodista. 2014.08.07. 15:15:30

Ajánlom ezt a posztot, mert jól összefoglalja és bemutatja az orosz-nyugati viszonyt és gazdasági háborút:

vilagesemenyek.blog.hu/2014/08/07/nyilt_gazdasagi_haboru_zajlik_oroszorszag_es_a_nyugat_kozt

A lényeg az utolsó bekezdés:
" ... Mi várható a továbbiakban? Nehéz megmondani. Minden azon múlik, hogy Putyin meddig akar, és meddig tud elmenni. Ebben két tényező korlátozhatja: az egyik a számára létfontosságú haderőreform, mely szívügye ugyan, de gazdasági recesszióban nem szponzorálható, a másik pedig az orosz diktátort körülvevő oligarcha-kör, mely egy ponton túl nem fogja tovább elviselni a gazdaság visszaesését (és ezzel érdekei csorbulását)."

mrZ (törölt) 2014.08.07. 15:38:40

1.,Az oroszok önvédelemi háborút folytatnak.
2., Ha novorossia elesik, krím a következő.
3., Az olajat el lehet adni bárhol.
4., A gázt továbbra is vennénk, de adják-e?
5., orosznak van 500mrd dolláros valutatartaléka, a külker többletük 150mrd évente, és az embargó csak 20mrd-t érint.
6., brazil-argentína már szállítja a kimaradó élelmiszert, kína-korea-japán a többit.
7., katonák állomásoztatása nem sokkal drágább, nem a föld másik felén hanem a szomszédban lesznek. Amúgy sem számít, létkérdés számukra, ilyenkor pedig nem nézik a költségeket és halottakat.
8., A gázár emelése már elindult, európa majd abban fizeti ki a háborús költségeket.
9., putyin nem számít, az oroszok vígan és dalolva hoznak áldozatot, a gazdagtól a szegényig mindenki egyetért az eu elpáholásával
10., Majd meglátjuk ki bukik nagyobbat, nyár van a ilyenkor a tücsök mindig vígan zenél.
11., A szarben mi vagyunk, felkészületlenül belevágtunk az ukrán kalandba, fogadok bárkivel hogy mi fogjuk megszopni.
12., Ezt a tözsde és egyéb pénzpiaci marhaságokat hagyjuk, semmi közük egy gazdaság valós teljesítményéhez.

mrZ (törölt) 2014.08.07. 15:51:55

Talán a legfontosabb:
A propagandistáink mindenféle hazugságokkal próbálják kicsinyíteni a következményeket, úgy csinálni mintha ez egy sétagalopp lenne. Majd meglátjátok hogyan fogunk egyre mélyebbre süllyedni ebbe az először kereskedelmi, majd fegyveres konfliktusba. Figyeljétek meg ahogy apró lépésekben, de egyre eldurvul a helyzet. És legfőképp álljatok készen, mert ti lesztek az ágyútöltelékek, nem pedig a zsivány horda és talpnyalóik akik az egészet szervezik.

fehérfarkas 2014.08.07. 22:42:32

@Nikosi:

Teljesen máshogy látom a dolgokat.
A jelcini anarchikus, oligarchák és maffiák uralta, gazdasági válságot kezelni nem tudó, és egyre jobban szegényedő Oroszországból Putyin újra nagyhatalmat csinált (USA és Kína után Oroszország a 3. nagyhatalom). És habár még mindig sok a szegény, de jelcini korszakkal ellentétben a tömeges elszegényedés megállt, és egy egyre szélesedő középosztály jön létre.
Persze, az oroszok nem mindent pénzben és materiális dolgokban néznek mint mi nyugatiak. Számukra sokat jelent, hogy a szovjet korszak ateizmusa, és a jelcini korszak értékválsága után újra erősödik a pravoszláv kereszténység, a városaik újra visszakapják a régi csillogásukat és ragyogásukat (most azokra a régi orosz törtnelmi városokra gondolok), a szojet utódállamok újra visszafordulnak feléjük és keresik a gazdasági és kulturális kapcsolatokat velük (nem véletlenül jelentette ki több FÁK ország is, hogy az ukrán konfliktusban Oroszország mellett áll). Az orosz néplélek számára a Mother Russia, az Orosz Anyácska mindig is fontos volt.

A másik pedig Oroszországnak a közvetlen szomszédságában stabilitásra van szüksége és nem instabilitásra. Elég nagy gondja Oroszországnak, hogy az ázsiai szomszédaiban a nyugat instabilitást, káoszt és háborúkat okozott, amit az oroszok nem szeretnék, ha hozzájuk is átterjedne.

Oroszország a világ legnagyobb területű országa 17 millió km2 (9 időzóna megy keresztül rajta), és lakossága alapján az 9. legnagyobb: 145 millió fő. És az oroszon kívül még 27 hivatalos nyelv van érvényben (az ország különböző régióiban).
2 kontinensen terül el (Európa és Ázsia), és ebből Európa területének majdnem 1/3-át Oroszország teszi ki. De a Bering szoros révén az Amerikai kontinenstől csupán 1600 km választja el (vagyis szinte szomszédos vele, így akár az Amerikai kontinens országaiba is beleszólhatna).
Gazdaságilag ugyan csak a 8. legnagyobb gazdaság a világon (IMF nomimal GDP számításai alapján), de nem Ororszország szorul rá Kína, Japán és Brazília hiteleire, hogy a költségvetése össze ne omoljon, mert annyira eladósodott.
A világ 10. legnagyobb exportőre, és a 17. legnagyobb felvevőpiaca (importőre). Ráadásul a BRIC országok tagja, amelyek a világ lakosságának 40%-át adják, a területének pedig a 1/4-ét.

Ja, és a nagyhatalmi dolgokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy Oroszország a Közel-kelettel és Közép-Ázsiával földrajzilag szomszédos, míg az USA a világ túlfelén egy teljesen másik kontinensen van. Így Oroszországnak egy kicsit több köze van ahhoz, hogy a közvetlen szomszédjában mi történik (hiszen az közvetlenül érinthető Oroszországot is, mint pl. a FÁK országokba telepített amerikai katonai bázisok), mint egy másik kontinensen levő országnak. Ráadásul Oroszország nem avatkozik bele katonailag az Amerikai kontinens országaiba, míg az USA folyamatosan beleavatkozik az ázsiai kontines országaiéba.
És az egymással való háborúskodásnál a békés gazdasági együttmőködést többre értékelik. Az egypólusú világ helyett a többpólusú mellett teszik le a voksukat.

Akik leszólják Oroszországot azt nem fogják fel, hogy K-Ny irányban Finnországtól vagy Lengyelországtól a Bering szorosig (csupán 1600km Alaszka, messze túlnyúlva Japánon). É-D irányban pedig az Északi sarkkörön túltól egészen a Fekete- és a Kaszpi tengerekig ér el (a legdélebbi pontja Bulgáriával egy magasságban van a Fekete-tenger túloldalán; a legészakibb pontja pedig messze északabbra Skandinávia legészakabbi pontjánál Grönland 2/3-a magasságában, vagyis messze északabbra mint Alaszka legészakibb pontja).
Ez a google térkép nagyon jó: a legkisebb nagyításon nem tudod úgy mozgatni a térképet K-Ny irányba, hogy Oroszország valamelyik része ne lenne benne:
www.google.hu/maps/preview?q=russia&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x453c569a896724fb:0x1409fdf86611f613,Russia&gl=hu&ei=3wrKUca0FMWHOMDsgfgH&ved=0CIcBELYD

Vannak, akik szerint Oroszország nem az egyik nagyhatalom, és nincs joga beleszólnia abba, hogy mi történik a saját kontinensén (Európa, Ázsia) a közvetlen szomszédságában.
De az USA egy másik kontinensen bezzeg beleszólhat Oroszország közvetlen szomszédságába + kifejezetten Oroszország ellenes katonai bázisokat telepíthet oda. Ez aztán ám az egyenlő mérce.

fehérfarkas 2014.08.07. 22:59:43

@mrZ: "7., katonák állomásoztatása nem sokkal drágább, nem a föld másik felén hanem a szomszédban lesznek. Amúgy sem számít, létkérdés számukra, ilyenkor pedig nem nézik a költségeket és halottakat."

Hát igen, erről Napóleon és Hitler is tudna meslni milyen is volt az orosz fronton a harc, és mivel is járt számukra alábecsülni az oroszokat.
Sokan a azzal érvelnek, hogy az orosz hadsereg mennyire elmaradott a nyugatitól. Ez így van. ÉS így volt Napóleon és Hitler idejében is.
De most nem szeretném ugyanezt újra megtapasztalni, mert Napóleon és Hitler után Obamáék meg néhány forró fejű EU-s politikus szintén bele akar vinni minket egy oroszok elleni háborúba.

Oroszország nem akar velünk háborúzni - neki a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok növelése a fontos, mert azzal szerez több bevételt az országnak, és több munkahelyet az embereknek (és ezáltal népszerűséget Putyin saját magának).
Nem akar - de ha megtámadjuk, akkor meg fogja védeni sajt magát, és az orosz kisebbséget az utódállamokban.
Ha valaki néz orosz/olvas médiát, akkor azt látja, hogy az oroszok egyre jobban sürgetik Putyint, hogy szállja meg Ukrajnát, és ezt a puccsista rasszista szélsőjobbos kormányt söpörje ki onnan, amelyik első intézkedései között tiltotta be Ukrajnában az orosz nyelvet (amikor a lakosság kb 40%-a orosz etnikumú), és jelenleg ukrán repülők bombázzák az orosz etnkumú falvakat, és napota követik el a népírtásokat. Az orosz TV és újságok folyamatosan mutatják a repülőről szétbombázott, tankkal szétlőtt házakat, a tönkrement életeket (akinek a házait, falvait lerombolták, családtagjait megölték) - és ezek láttan az oroszok többsége revánsot akar. Putyin ebben a helyzetben mégis higgadt és hidegvérű tud maradni.
Az USA ennél kevesebbért szétbombázta Vietnámot, Afganisztánt, Irakot és Líbiát.
Addig örüljünk, amíg Oroszországban Putyin van hatalmon, és nem pedig Bush, Obama, vagy a mostani puccsista ukrán vezetés féle ember (akik nem demokratikus választással, hanem fegyveres puccsal kerültek hatalomba).

fehérfarkas 2014.08.07. 23:29:52

@mrZ: "12., Ezt a tözsde és egyéb pénzpiaci marhaságokat hagyjuk, semmi közük egy gazdaság valós teljesítményéhez."

Nemrég bejelentették, hogy a BRIC országok a dollától független közös pénz bevezetésével kapcsolatban gyorsabb fokozatra váltanak. Éve óta tervezik a dollárt kiváltó globális tartalékvalutát, de eddig a tárgyalásoknál és szavaknál több nem történt. Most viszont a Nyugat hozzáállása (ukrán helyzet, szír helyzet, iráni helyzet, iraki helyzet) kiválthatja, hogy az új közös pénz bevezetéséről már nemcsak szép beszédeket mondanak, hanem elkezdenek érdemben is dolgozni rajta.

A közel-keleti események nagyon jól jelzik a világ újboli kétpólusává válását: az egyik pólus egy USA centrumú Nyugat és szövetségesei, a másik pólus egy decentralizált térség, ahol Kína, Oroszország, India, Brazília egyenrangú központok, és az ő szövetségeseik. És Dél-Amerika egyre több országa csatlakozik ehhez a 2. pólushoz az ázsiai és afrikai országok mellett.
Meg kell nézni kik gratuláltak Assad júniusi választási győzelméhez: BRIC országok (Kína, India, Oroszország, Brazília), Örményország, Abházia, Irán, Venezuela, Nicaragua, Bolívia, Kuba, Guyana, meg Egyiptom (ez már az új elnök Sissy, és nem a korábbi Muszlim Testvériség vezetője Murszi, aki Assad elleni dzsihádra szólított fel), Afganisztán (ez a Tálib-korszak utáni elnök), Algéria, Belarusszia, Dél-afrikai Köztársaság, Brunei Szultanátus.
Vagy egy másik felsorolás, hogy Irán a 2 évvel ezelőtt szigorított nemzetközi szankciók ellenére idén mind az olajexportját (25%-kal), mind a nem olaj exportját növelte, és az idegenforgalma is növekedett - a nemzetközi szankciók ellenére!!! És mely országok voltak, amelyek az USA ltal diktált szanciókat nem tartják be, és továbbra is úgy kereskednek Iránnal mintha nem is lennének szankciók ellene? Oroszország, Kína, India, Dél-Korea, Japán.
Mindeközben pedig az elmúlt évtizedekben az ASEAN kibővült 10 tagra: Indonézia, Malajzia, Brunei Szultanátus, Szingapúr, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Vietnám, Burma (Myanmar), Kambodzsa, Laosz
(illetve a bővített változat: ASEAN+3: ASEAN + Kína, Japán, Dél-Korea, valamint szabadkereskedelmi megállapás Indiával, Ausztráliával és Újzélanddal) És az ASEAN tagjai gazdaságilag és politikilag Kínától és Indiától függenek - és nem fogják Kínát magukra haragítani az USA felelőtlen imperialista/szuperhatalmi/világcsendőre politikája miatt. Ez látszik abban, hogy a Közel-keleten egyáltalán nem támogatják az USA felelőtlen politikáját.
Hogy ezt miért írtam le?
Azért, mert egyáltalán nem szabad magunkat abba a hamis illúzióba ringatnunk, hogy Oroszországot parancsszóra el tudjuk szigetelni a világtól, hogy a nemzetközi szankcióinkat mindenki be fogja tartani Oroszország ellen, és ha mégis háborúra kerülne sor, akkor majd mellettünk avatkoznak be Oroszország ellen.

És, tegyük fel, mégis sikerülnek a szankcióink Oroszország ellen, Putyin pedig megbukik, akkor mi lesz utána? Ugyanaz mint Irakban, Líbiában, Szíriában, ahol szintén sikeresen beavatkoztunk és megmutattuk mi vagyunk az erősebbek: csak most itt a világ legnagyobb területű és 150 milliós lakosságú országában lenne ugyanaz a káosz, anarchia, polgárháború. Ráadásul itt a szomszédságunkban. Hát, akkor én gyorsan emigrálni fogok a jó távoli Ausztráliába és reménykedem oda nem terjed át a konfliktus.

fehérfarkas 2014.08.08. 00:31:26

@Intercessor:
Elolvastam a cikket, és már eleve a kiindulópontja rossz: az eseményekből teljesen kihagyta azt, hogy a puccsita ukrán kormány első intézkedései között korlátozta az orosz kisebbség jogait (lakosság 40%-a) + betiltotta az orosz nyelvet. Ezután először a krími oroszok akartak elszakadni, és egy népszavazást is tartottak erről. És csak a népszavazás után vonult be oda Oroszország, megvédeni a krímieket a népszavazást el nem ismerő ukrán kormánytól és hadseregtől.
És itt a kettős mércére megint rá lehet mutatni: a Nyugat a puccsista kormányt legálisnak ismeri el, míg a krímiek népszavazását nem ismeri el.
De ugyanezt látjuk Szíriában is, ahol Assad idén júliusban elnökválsztást nyert. A háború kellős közepén tartottak egy elnökválasztást (3 jelölt indult), és a kormány által ellenőrzött területeken lehetett szavazni, ahogy számos külföldi országban is (az ott élő, vagy oda menekült szíreknek). Ezzel szemben néhány nyugati orzágban, és a Nyugat által támogatott szélsőségesek uralta területeken nem lehetett szavazni. Mégis szírek 73%-a ment el szavazni pár hete (15,85 millió szíriai választópolgárból 11,63 millió járult az urnákhoz) miközben a szélsőségesek folyamatosan próbálták távol tartani az embereket a szavazástól a rakétáikkal és a gépfegyvereikkel (csak Aleppóban több mint 30 föld-föld rakéta csapódott be civilek által lakta területeken a választás napján). 88%-a Assadra szavazott. 73%-os részvétel és 88% szavazati arány. Ennek ellenére az arab tavasz kitörése óta (2011) a Nyugat továbbra sem ismeri el legitimnek Assadot, hanem vele szemben a szélsőségeseket támogatja (akiket a nyugati média felkelőknek nevez, miközben több mint 80 országból odament szélsőségesről van szó, akik között a legerősebb csoportok az al-Kaida leányszerveze al-Nusra Front vagy a teljesen irányíthatatlanná vált és önállósult ISIS, amelyik saját kalifátust kiáltott ki magának).
Nem véletlenül látnak Ukrajnában egy 2. Szriát. Ráadásul Szíriában is Oroszország Assadot támogatja, a hivatalos elnököt. Ráadásul Szíriában is van orosz érdekeltség: ott van Oroszország egyetlen Földközi-tengeri hadikikötője Tartusban.
Véletlen, hogy akkor tör ki az ukrán válság, amikor az Assad-orosz-iráni szövetség kezd egyre több győzelmet aratni a nyugat által támogatott szélsőségesek felett, és egyre több területet visszafoglalni Szíriában? Ráadásul hogyan is tört ki az ukrán konfliktus? Fegyveres összecsapásba torkolló utcai tüntetésekkel kezdődött, majd egy csoport megpuccsolta a hivatalban levő kormányt? És persze az első intézkedései között az orosz etnikum jogainak korlátozása volt. Ezután az lett volna a csoda, ha konfliktus nem eszkalálódik el, és nem robban ki polgárháború. Kísérteties hasonlóság Líbia, Szíria, Egyiptom között?
(csak Szíriában a hatalmon levő rezsim megdöntése nem sikerült, Egyiptomban pedig a Mubarak utáni kormányt 1 év regnálás után megpuccsolták, Líbiából pedig a Khaddafi megdöntésében részt vevő külföldi szélsőségesek nem akarnak kimenni, hanem saját területet követelnek - valahogy mintha a forgatókönyv csak a hatalmon levő rezsim megbuktatásáig lenne kidolgozva, és az utána levő rész már nem érdekelte volna a konfliktust kirobbantókat)
süti beállítások módosítása