HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

Beteg volt-e Széchenyi? (Széchenyi Naplója 1832. április 25-től 1843. szeptember 1-ig)

2012.03.15. 10:29 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A Napló személyes írás. Egy személyes írásból levont következtetések szintén személyesek lesznek. Az én következtetésem pedig az, hogy Széchenyi mentálisan beteg volt. 

Merész kijelentés ez legnagyobb magyarról (és nem csupán frázisok szintjén tartozott a legnagyobbak közé), de aki valaha olvasta Széchenyi Naplóját, ezt a számomra nagyon kedves kor- és jellemdokumentumot, annak talán nem ismeretlen vagy idegen ez a következtetés. A könyvet megszakításokkal olvasom, talán nem is lehetne egyszerre átolvasni ennyi oldalt, amikor végére érek egy-egy szakasznak, akkor jobb esetben írok egy kis összegzést, rosszabb esetben túlságosan soká nyúlok hozzá megint a könyvhöz és már nem emlékszem az olvasottakra; de ha a legutóbb olvasott szakaszról szerzett benyomásomat kellene röviden összefoglalni, akkor ez a betegség szó lenne. Amikor legutóbb letettem a könyvet, az egyik első dolgom volt a google-ban a „beteg” és a „Széchenyi” szavakra rákeresni és lám: http://www.matud.iif.hu/2010/12/06.htm

De miért is merészelem Széchenyit betegnek nevezni? Hadd idézzek csupán néhány bejegyzést az 1843-as év elejéről és az 1842-es esztendő végéről:

1843. április 29.

„Közeli halálom szagát érzem”

1842. december 25.

„Egész éjjel félig ébren, egyik eszme a másikat űzi… Az agyam beteg?... akkor az a kérdés, képes vagyok-e elviselni az elszigeteltségemet… vagy alulmaradok, mert megszűnni ez az állapot nem fog már!”

1842. december 15.

„Megint agonizáltam az éjszaka. Ó, mily rettenetes, fagyos, zord és néma a halál.”

1842. december 10.

„Halotti álomban alszom. Fölkelés helyett… inkább pisztoly…”

1842. október 3.

„Pusztaság és sötét. Igen, magasabb ellenséges hatalmak… karmai közt vagyok… hitem szerint lelkem a zálog… Sok rosszat tettem, sok szerencsétlenséget okoztam? Ám gonoszságból tettem-é?”

1842. október 1.

„Rettentő éjszaka. Megvilágosodik előttem… hogy átok sújt. Ellenséges hatalmak kezében. Agyam beléremeg. C[aroline]… és Károly etc… megzavarodom…

1842. szeptember 20.

„Halotti álmom volt, de roppant kellemes!... Nemsokára meghalok vagy megőrülök.”

De nem csupán a halállal és őrültséggel fraternizáló bejegyzésekkel van tele a Napló. Igen gyakoriak a fizikai betegségekkel kapcsolatos jegyzetek is (fejfájás, májfájás stb.), vagy éppen a mellőzöttséget és kirekesztettséget panaszló bejegyzések – miközben Széchenyi a legszebb férfikorát éli és hol vagyunk még az 1848-as összeomlástól vagy ad absurdum az 1860-as főbelövéstől? Ebben az időszakban köt házasságot a krisztinavárosi Havas Boldogasszony templomban Seilern Crescence-el (1836. február 4.) születik két fiúgyermeke is, Béla (1837) és Ödön (1839), rakják le a Lánchíd alapkövét (1842. augusztus 24.) és megannyi kezdeményezése célba ér (az al-Duna első szabályozása, Hengermalom), olyan szellemi alkotásai születnek, mint a Stádium, vagy a Kelet népe. Minden oka meglenne tehát arra, hogy boldog és elégedett legyen. Mégis egyenes vonalban halad a bomlás felé – jósolhatjuk meg a Napló további fejleményeit, a végkifejletet már ismerve. Feltehetjük-e azt a kérdést, hogy ha megszakítaná tevékeny életét, bekövetkezne az összeomlás?

Egy másik nagyon érdekes szál is bekapcsolódik Széchenyi életébe: Kossuth. Kossuth, aki egyrészt Széchenyi ellenpontja és mintegy önreflexiós fix pontja, másrészt ő az, akinek a politikája új horizontokat nyit meg és ezáltal egyenes úton viszi az országot a forradalomba. Jó ez így? Széchenyi szempontjából biztosan nem. Az ország szempontjából? Ezen elgondolkodhatunk március 15-e apropóján.

Az ország tele van Széchenyi szobraival. Számtalan alkalommal sétálunk el mellettük, tudomást sem véve róluk: holt emlékek. A Napló elevenné teszi őt és ebből a szempontból tökéletesen érdektelen, hogy beteg vagy egészséges ember volt-e. Mindenképpen kivételes ember. Olvassuk.

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkibiadesz.blog.hu/api/trackback/id/tr234318068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martianhellacopter 2012.03.15. 14:12:07

Minden zseni "beteg" valahol. Ez (is) különbözteti meg őket az átlagembertől (nem igazán jó szó, de nem jutott más eszembe hirtelen).

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.15. 14:21:14

Csak a Disznajcsordaszellemet 100%-ban követő, önálló gondolatok és tettek nélküli Tömegemberek a teljesen egészségesek.

isolde 2012.03.15. 14:25:06

Bipoláris zavara volt, mint ez köztudott.

Káder János 2012.03.15. 14:55:19

A nyolcvanas években még gyerekként voltam a nagycenki Széchenyi-kastélyban, és a Széchenyi mauzóleumban. Itt őrzik egy kis ereklyetartóban Széchenyi István egy koponyaszilánkját. Volt egy öreg múzeumőr bácsi, aki azt mondta, hogy így csak hátulról kapott lövéssel tud kiszakadni egy darab a koponyából... Több ismerősömnek szintén elmondta ezt a bácsi...
Már felnőttként olvastam egy teóriát, hogy Széchenyi betegnek tette magát, és készült a visszatérésre, se a kivégzés, se a száműzetés nem volt számára perspektíva (Kossuth amúgy is nagy riadalmában vitte a forradalmi kormány vagyonának jó részét), a naplóinak egy jelentős része is azoknak szólt, akik írásait elemezték, de a Habsburgok gyanakodni kezdtek, jobbnak látták, ha "öngyilkos" lesz Széchenyi, ahogy a vaddisznó megölte Zrínyit korábban, vagy ahogy később Semmelweis is járt...

mehr luft 2012.03.15. 14:56:50

Liberális volt, tehát beteg volt. Punktum!

Martian (törölt) 2012.03.15. 15:19:18

@isolde: a mániás depresszió jellemző tünetei, hogy egyszer lelkesen építi az országot, máskor meg a puszta létezés is tele van számára fájdalommal.

2012.03.15. 15:55:38

@mehr luft: sok ilyen liberálist kívánok magunknak napjainkban.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.03.15. 17:45:00

@keja: A teremőr bácsi biztos a CSI-nak dolgozott, hogy ennyire jól ismeri a pisztolylövés hatásait a koponyacsontra...

2012.03.15. 18:05:13

@keja: Széchenyit az osztrákok veszélyesnek tartották, de annyira sajnos nem volt az rájuk nézve, mint a populista Kossuth.
Sajnos ez is egy teória a halálát illetően, de messze nem elvetendő.

G.I.J. 2012.03.15. 18:26:51

"Boldog jövendő nemzedék! A ti nagyobb és kiterjedtebb tudástok türelmesebbé, szelidebbé, erényesebbé s így boldogabbá is fog tenni titeket, mint mi vagyunk. Fogadjátok jó szívvel egyik ős elődötök ez üdvözletét, kinek Isten annyi belátást és világos elmét engedett, hogy ilyeneket már 1825-ben leírni képes."

Ez a Széchenyi"BETEG" lett volna?

2012.03.15. 18:33:48

@G.I.J.: Nem, nem volt beteg. Sajnos nagyon sok dologban megelőzte a korát. Olyannyira, hogy van, aki ma sem érti.

Pan Modry 2012.03.15. 19:03:43

Szamomra a korszak nagy embere Szechenyi, Kossuthot inkabb amolyan politikai kalandornak tartom.

Szerintem sokkal jobb lett volna megelozni a szabadsagharcot.

FIGO 2012.03.15. 19:16:08

@keja: A Kis Öreg két éve még megvolt! Megható, ahogy Ő, és egész Nagycenk őrzi a Legnagyobb Magyar emlékét! Örülök, hogy olvastam a commentedet, tökéletesen egyetértek! Még egy adalék, Széchenyi az akadémiától is meg akarta vonni a teljes támogatását, és újat létrehozni, ezt legfőképp a finnugor marhaság osztrák erőltetése miatt fontolgatta, melyhez az MTA szépen asszisztált! Ismerve Széchenyi életét, nehezen képzelhető el, hogy elvarratlan szálakat hagyott volna maga mögött.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2012.03.15. 20:00:06

@FIGO:

Hozzátenném,hogy túl nagy támogatást pénzben sosem adott az MTA-nak,mert úszott az adósságban (nem véletlenül írta meg a Hitelt, ugyanis pontosan átérezte milyen rettenet nagy birtokokkal,ingatlanokkal, irgalmatlan csórinak lenni)

Amúgy a nézetei ma is tökéletesen szimpatikusak számomra, ellentétben Kossuthtal.

Alapvetően nem volt őrült,maximum labilis, később depressziós, aztán halott.

BaGiRa 2012.03.15. 22:11:58

„Széchenyi szoborként élt eddig emlékezésünkben. A Napló a szoboralak helyett tragikus sorsú emberrel ismertet meg, de Széchenyi nem veszít ezzel, hanem inkább új és megrázó módon nyeri el nagyságát.” (Sőtér István) A napló elejéről...

A szobrokat olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel, amilyenekkel akarjuk. Olyannak látjuk őket, amilyennek akarjuk. Félelmetesen nagyszerű ember volt a korában. Nagyon bátornak és elszántnak kellett lennie...Nem csoda, hogy a kételyek kikezdték. Az a baj a szobrokkal, hogy elfelejttetik az embert. A művész látomását látjuk és amit tanultunk.

flippant 2012.03.15. 23:21:18

@Pan Modry: Gyáva! orbán hallaná ezt! Tutira eliminálna

2012.03.16. 01:46:04

Ezek szerintem nem tünetek. A feljegyzett érzelmek a kor általános értelmiségi "divatját" követték. Aztán persze akadtak, akik a divatot komolyan vették, és aszerint is viselkedtek, ami végül elhatalmasodott rajtuk, sokszor tényleges őrületté válva.

De ez, elnézve a mi világunkban szabadon flangáló, pszichés dolgokat összevissza olvasott önsorsrontók és 18-as karikás médiahatás alatt állók seregét, ma sem ismeretlen ...

dH2K · http://dh.squidcode.com 2012.03.16. 02:03:25

egyaltalan nem volt beteg. igaz, a fontoskodo kossuth mellett azert kemenyen megserult az elmeje, de szerencseje volt, mert legalabb meguszta egy kossuthal, es nem kellett valami orbanfele csontdudorhomloku torpevel nyilvanos buziverekedesbe keverednie. igy legalabb ferfikent halt meg.

2012.03.16. 02:24:19

Elég szánalmas húzások, a nemzet nagyjait a dagonyába, magatok közé rántani próbáló kísérletek azoknak, akik erre harapnak, és kéjjel csámcsognak rajta. Azoknak, akik amúgy a ténylegesen totál zakkant, szerencsétlen lángész József Attilát istenítik. S mindezt csupán azért, mert a jelenleg regnáló fostos és bandája Széchenyihez meri hasonlítani magát. Nem mintha nemkevésbé dicső hatalmi elődje nem ugyanezt tette volna.

Direkt nem is említeném az öngyilkos Teleki László és a csepegő vizelet ízléses ecsetelésének kiemelten kezelését a múltkori tudományos performanszról szóló indexes cikk címében.

Széchenyi nagyobbrészt azért ment az őrültek házába, mert ott hivatalosan NEM zaklathatták (asylum). Főbe pedig azért lőtte magát, mert volt neki valamije, amije ma már itt senkinek sincs, aki valamilyen felelős pozícióban van: lelkiismerete és nemzetféltése. És ezek sajna nemcsak nekik, hanem híveiknek és ellenségeiknek is alapvető hiányosságai ...

V.A. 2012.03.16. 07:08:54

Széchenyi beteg volt, ez nem kérdés. Bipoláris zavar, mániás depresszió, erős szuicid hajlam.
Széchenyi a legnagyobb magyar, ez sem kérdés.
A kettő jól megfér egymással, mint ahogy megfért számos ismert magyar politikus, költő, író esetében is.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.03.16. 08:22:30

@ekszvájzed:

"az öngyilkos Teleki László"

Köszönöm hogy megemlítetted a nevét; utánanéztem a (magyar) Wikipédián és ezzel is tanultam valamit.

2012.03.16. 10:02:34

Fenntartom, hogy azért, mert az őrület, a téboly, meg az önkívületi állapot a szentimentalisták, a romantikusok, a Freud-rajongók, és a New Age köreiben 1770 körültől kezdve máig kötelező viselkedési elem volt és lesz, azért még nem kell mániákus diagnosztaként ugrani minden átlagtól eltérő, zaklatott lélekre.

Ilyen alapon ugyanis lehet beteg a szerelmes, az igaz barát, beteg az önkéntes frontkatona, a maffiózókkal szembeszálló rendőr, vagy a hős életmentő, beteg a tételes vallások istenfélő és templomjáró követője, beteg a becsületes rabszolgaként a családjáért gürcölő bérmunkás meg mindenki más is, aki nem csilliomosként két koktél és három orgia között Hawaiiban zen-pózban relaxál, Buddhát és a tökélyt keresve, és az élet csodájának felhőtlen élvezője.

Továbbá (konklúzió): beteg, aki ezért (értsd: ezért) az országért érdemben tenni akar valamit, és a saját életét hajlandó feláldozni rá.

Örülök, hogy segélhettem, Teleki neve ismeretlen volt? Nemrég linkelte az Index azt a bizonyos cikket, amit már csak a címe miatt sem olvastam végig ... Abszurd és morbid, továbbá dehonesztáló dolog ugyanis 150 év távlatából CSI helyszínelősdit, meg Dr. Garavagliásdit játszani tragikus halált halt nagyjainkkal ...

vladimir964 2012.03.16. 11:17:56

Ugyan nem olvastam Széchenyi naplóját, csak eme kiragadott részleteket, ha azonban valóban ilyen mondatokat ír, s ilyen gondolatok foglalkoztatták, akkor nézetem szerint depresszióban szenvedett, pánikrohamokkal kiegészülve. Persze ezt a lelki betegséget akkor még így nem ismerték. (ennek ellenére ősidők óta használatos az orbáncfű a népi nevén "búskomorság" kezelésére - eredményesen)
Ami a gazdagságot, sikerességet illeti: a depresszió nem feltétlenül jár együtt szegénységgel, sikertelenséggel. Széchenyiről nem tudtam, de klasszikus példája ennek Felix Mendehlsson, aki gazdag családba született, sikeres és ünnepelt zeneszerző volt, gyönyörű felesége volt, aki ráadásul szerette is, mégis élete végéig ádáz harcot folytatott folyamatos depressziójával. Vagyis ez a betegség a közhiedelemmel ellentétben nem (csak) a környezet által kiváltott szimptómák együttese.
Érdekes adat, hogy a modern, civilizált társadalmakban szignifikánsan nagyobb a depressziós tünetekkel kezelt vagy kezeletlenül élő emberek aránya, és folyamatosan nő nemcsak számszerűleg, hanem a népesség arányában is. Ennek ellenpólusai a legszegényebb országokban élők, vagy a meditációs hagyományokkal rendelkező népek, ahol ez a betegség gyakorlatilag ismeretlen.
A legszomorúbb hazánkra nézve pedig az, hogy annak ellenére, hogy a népességnek a stresszes életmód miatt egyéb lelki betegségek okán is mind nagyobb szüksége lenne megfelelő pszichológiai és pszichiátriai ellátási hálózatra, tudatosan elsorvasztásra került/kerül.
Érdemes lenne azt is kiszámolni a döntéshozóknak, az öngyilkos életvitel miatt kialakult katasztrofális népegészségügyi helyzet hosszú távon mekkora bevételkiesést, másik oldalon pedig mekkora megnövekedett egészségügyi kiadást jelent.

stim 2012.03.16. 11:39:02

A romantika korában ez teljesen normális jelenség. Egyébként sok híres és tehetős embert nem a hibáiért hanem az érdemeiért szeretünk és emlékszünk rájuk. II. János Pál pápának sem a betegsége az érdeme hanem az a mérhetetlen szeretet ami jellemezte az életét.

isolde 2012.03.16. 11:41:12

Dehát attól, hogy bipoláris zavara volt, ami egy hangulatzavar, néha depressziós volt és elkeseredett, máskor meg pörgött és tele volt energiával, attól még ugyanolyan intelligens és hazaszerető volt és klassz dolgokat csinált. Nem értem, mi ez az előítélet a bipolárisokkal szemben. Az csak egy hangulatzavar, nem "őrültnek" nevezzük.

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 01:43:09

@isolde: De itt most a játék arra megy ki, hogy Széchenyit betegnek, őrültnek, nyomoréknak stb. lehessen végre nevezni.

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 01:49:43

@ekszvájzed:

"Ilyen alapon ugyanis lehet beteg a szerelmes, az igaz barát, beteg az önkéntes frontkatona, a maffiózókkal szembeszálló rendőr, vagy a hős életmentő, beteg a tételes vallások istenfélő és templomjáró követője"

Nagyjából igen.

"beteg a becsületes rabszolgaként a családjáért gürcölő bérmunkás meg mindenki más is, aki nem csilliomosként"

Itt már tévedsz. Nem 1, hanem 2 megengedett embertípus van a pszichológia szerint, az engedelmes igavonó és a multimilliomos. A pszichológus is ember, és a pszichológia tudja, hogy a fennálló rendet kell szolgálnia, különben egy idő után gyanúba keveredne, és se a rendőrség, se a BV, se a marketingosztályok nem tartanának rá többé igényt.

Titus Pullo Urbino 2012.03.28. 09:55:56

Művelődjetek:

lemil.blog.hu/2010/04/08/karrier_grofi_modra_avagy_a_legnagyobb_magyar_huszarvagasai

Egyébiránt javasolom a boncolási jegyzőkönyv ismertetését is, különös tekintettel azokra a részekre, amelyek alapján a boncorvos kizárta az öngyilkosságot (fegyver az ölbe ejtett kézen, vértelen agyvelőcafatok a falon, három szúrásnyom a szív alatt, vagyis kivérzett hullát lőttek fejbe).

Üdv: Urbino
süti beállítások módosítása