HTML

Mindennapi szmötyi

Ami épp eszembe jut

Friss topikok

Linkblog

József és testvérei _0406

2010.04.06. 15:19 Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]

A Bibliában csupán egyetlen mondat [Mózes 39.7] említi Mut-em-enet szerelmi őrületét, amelynek mintegy tetőpontjaként így szólt Józsefhez: „Ezek után az történt, hogy Józsefre szemet vetett urának a felesége, és ezt mondta: Hálj velem!”

 

Mann egy teljes fejezetet szentel annak a folyamatnak a leírására és kifejtésére, amelynek során a Józseffel szemben korábban közömbös úrnő beleszeret hősünkbe és az elidegenedésből felismerés, a felismerésből megismerés és óvatosság elvetése, végül pedig nyílt felajánlkozás lesz. Ne felejtsük el, hogy József szolgálatának mindössze hetedik évében kezdődik a felismerés és a tizedik évig tart, mire a fentebb idézett lakonikus tömörségű mondat elhagyja az úrnő száját – 3 év.

 

Eni először persze tiltakozik a felismerés ellen és „Minden erejéből igyekezni fog, hogy férjénél, Peteprénél elérje a szolga eltávolítását.” A felismerés egy álomlátással kezdődik, amelyben Eni megvágja magát és kezéből vér serken, és a kezét József szájába veszi, hogy szájával gyógyítsa. Másnap egy hosszasan és udvariaskodva felvezetett beszélgetés keretében csap össze Potifárral, aki tántoríthatatlan József megtartásában, hiszen József az áldáshordozó, akinek a kezében a gazdaság virágzik, akinek a kezében a javak megszaporodnak és akinek akaratát engedékenység kíséri. József tehát marad, Mut terve kudarcot vall: „Mut hátat fordított, és az oszlopívek felé indult. Egy pillanatra megállt ott, ruhájának néhány redőjét fogva kezébe, melyet az egyik törékeny oszlopnak támasztott, homlokát kezébe hajtva, arcát a redőkbe rejtve. Senki sem látott e redők mögé és Mut elrejtett arcába.”

„Dudu, ez a vakarcs, ökörszem, pöffeszkedő, ez a fertályember és nevetségesen kurta fajankó” lesz az (hogy Petepré szavaival éljünk), aki magán kell, hogy viselje a rosszindulatú katalizátor szerepét (vagyis Mann őt teszi meg bűnbaknak), aki Józsefet és Enit összeköti azon célból, hogy utóbbi érdeklődését felkeltse az előbbi személye iránt és a két személy közötti információk áramoltatását akképpen oldja meg, hogy a felek érzéseit és törekvéseit felnagyítsa, eltorzítsa, ezáltal kiforgatva szavaikat azokat a maga számára kedvezően kösse újra össze a célból, hogy Józsefünket minél nagyobb romlásba döntse.

"Három év: az elsőben megpróbálta szerelmét eltitkolni előtte, a másodikban megismertette vele, a harmadik évben fölkínálta neki."

Józsefet számadásra küldi Muthoz, aki felkészülten, írnokokkal érkezik, Mut szintén szolgálókkal körülölelve és a gazdaság lesz a közös téma, amiről először beszélnek.

Innen folytatjuk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkibiadesz.blog.hu/api/trackback/id/tr531899034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása